Kategoriler: Yeni Sürüm

Mozilla, yeni zarif tasarımıyla şimdiye kadarki en özelleştirilebilir Firefox’u sunar

Mozilla, web’de açıklığı, yeniliği ve fırsat eşitliğini sağlama misyonuyla hareket eden, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Firefox gibi ürünlerimizi geliştirmek için tüm dünyaya yayılan bir topluluk halinde çalışıyoruz. Ürünlerimiz, misyonumuzun değerlerini taşıyor ve kullanıcılara web’de daha fazla egemenlik, esneklik ve yenilik sunuyor.

Neredeyse 10 yıl önce çıktığı günden bu yana Firefox dünya çapında yaklaşık 500 milyon insanın güvendiği, en özelleştirilebilir tarayıcı haline geldi.

Web ve onu kullanma şeklimiz sürekli değişiyor. Biz de Firefox’u bugünkü web’i kullanma şeklinizi yansıtacak şekilde yeniden hayal ettik ve baştan tasarladık. Zarif ve eğlenceli bir tasarım, yeni menü, özelleştirme modu, Firefox Hesapları ile çalışan geliştirilmiş Firefox Sync gibi birçok özellik yeni Firefox’ta sizi bekliyor.

Firefox’ta fark edeceğiniz ilk değişiklik, web içeriğine odaklanmanızı kolaylaştıran yeni, şık tasarım olacak. Sayfalar arasında daha hızlı gezinmeniz için sekmeler artık daha yumuşak ve akıcı. O anda baktığınız sekmeyi hemen görmeniz daha kolay, çünkü diğer sekmeler dikkatinizi dağıtmamak için sönükleştirilecek.

Firefox menüsü, araç çubuğunun sağ kenarına taşındı ve tüm tarayıcı kontrollerini tek bir noktada topluyor. Menüdeki yeni “Özelleştir” aracı, istediğiniz özellik, servis veya eklentiyi Firefox’un istediğiniz yerine ekleyip çıkarmanızı sağlayan özelleştirme modunu açıyor. Web deneyiminizi tamamen sizin elinize bırakan bu düzeyde bir özelleştirme, başka hiçbir tarayıcıda yok.

Yeni Firefox Sync servisi, Firefox’unuzu her yere götürmenin güvenli ve kolay bir yolu. Firefox Sync; tüm bilgisayarlarınızdan ve Android cihazlarınızdan tarama geçmişinize, kayıtlı parolalarınıza, yer imlerinize, açık sekmelere ve form verilerine erişim olanağı tanıyor. Yeni Firefox Hesapları sayesinde kurulumu artık daha kolay.

 

Bu sürümde Firefox’taki her şeyin daha kolay kullanılmasını sağlamaya çalıştık, yer imlerinin bile. Artık tek tıklamayla yer imi oluşturabilir ve yer imlerinizi aynı yerden yönetebilirsiniz.

bookmark1

Firefox’taki yeniliklerin tadını çıkarmak için aşağıdaki özellikleri bir bir denemeyi ihmal etmeyin.

Firefox’ta neler yeni?

  • Yeni, zarif tasarım: Web’i istediğiniz gibi yaşamanızı kolaylaştıran modern görünüm ve akıcı sekmeler.
  • Özelleştirme modu: En çok kullandığınız özelliklere daha kolay erişmeniz için web deneyiminizi kişiselleştiriyor. İstediğiniz özellik, araç veya eklentiyi kolayca menüye veya araç çubuğuna sürükleyip bırakabilirsiniz.
  • Firefox menüsü: Daha kolay ve daha hızlı erişebilmeniz için popüler tarayıcı kontrolleri, özellikler ve eklentiler artık tek noktada. En çok kullandığınız özellikleri düzenleyebileceğiniz veya ekleyebileceğiniz menü tamamen özelleştirilebilir.
  • Basit yer imleri: Tek tıklamayla yer imi oluşturabilir, yer imlerinizi aynı yerden yönetebilirsiniz.
  • Eklenti yöneticisine kolay erişim: Yeni eklentiler keşfedip yükleyebileceğiniz eklenti yöneticisine menüden direkt olarak erişebilirsiniz.
  • Firefox Hesapları ile uyumlu, geliştirilmiş Firefox Sync: Eşitleme özelliğimiz artık Firefox hesabınızla çalışıyor. Uçtan uca şifreleme yöntemiyle çok güvenli ve kolay kurulum yöntemiyle istediğiniz kadar cihazı hesabınıza ekleyebilirsiniz. Firefox Sync; tüm bilgisayarlarınızdan ve Android cihazlarınızdan tarama geçmişinize, kayıtlı parolalarınıza, yer imlerinize, açık sekmelere ve form verilerine erişim olanağı tanıyor.

Web platformu ve geliştirici araçları:

  • WebRTC: Firefox, tarayıcılar arasında eklenti kurmadan görüntülü görüşme ve dosya paylaşımını mümkün kılan WebRTC’yi destekler.
  • WebAPI’ler: Mozilla’nın öncülük ettiği, web platformunda daha fazla işlevsellik ve özelliğin yolunu açan 30’dan fazla WebAPI bulunuyor.

asm.js ve Emscripten: asm.js Mozilla’nın öncülük ettiği, oyunlar ve performansın önemli olduğu diğer uygulamalarda doğala yakın hız sunan bir JavaScript alt kümesi. Firefox’taki belli asm.js optimizasyonları sayesinde Firefox şu anda asm.js tarzı kodları diğer tarayıcılardan daha hızlı çalıştırıyor. asm.js ve Emscripten’ı kullanarak Epic Games ve Unity’nin popüler oyun motorlarına “dışarı verme” seçeneği olarak web’i de eklemlerine yardımcı olduk.

  • Web Audio API: Web Audio API sayesinde geliştiriciler artık konumsal ses ve yankı gibi efektleri kullanarak web’de çevresel ses deneyimleri oluşturan güçlü ses motorları yaratabilecek. Bu, özellikle oyun geliştiricilerinin işine yarayacak.
  • CSS Flexbox: Firefox’a CSS Flexbox’ın eklenmesiyle birlikte geliştiriciler, tarayıcı penceresinin boyutuna uyum sağlayan kullanıcı arayüzlerini ve font boyutuna uyum sağlayan esnek sayfa düzenlerini daha kolay oluşturabilir.
  • Uygulama yöneticisi: Firefox’un web geliştiricisi araçları artık mobil uygulama geliştiricilerine de açılıyor. Canlı prototipleme ve Firefox OS telefonlardaki uygulamalarda hata ayıklama gibi özelliklerle mobil web uygulaması geliştirmek basitleşiyor.
  • Extension API’leri: Eklenti SDK’mizi kullanan geliştiriciler eklentilerini Firefox’un yeni özelleştirilebilir araç çubuğuna entegre etmek için yeni düğme ve araç çubuğu API’lerini kullanabilirler.

Daha fazla bilgi için:

“Mozilla, yeni zarif tasarımıyla şimdiye kadarki en özelleştirilebilir Firefox’u sunar” yazısına 7 yorum yapılmış

Yorum yazın

  1. Cihan Kaygusuz

    “Şimdiye kadar ki en özelleştirilebilir Firefox” diye lanse edilen sürümün “Yenile/Durdur” butonunun özelleştirilememesi üzücü.

    Yanıtla

    1. Mehmet Bozay

      Aynen kardeşim.En az hatta.Umarım ileride hallederler.Geri-İleri butonlarını,yenile butonunu ayrı ayrı yerleştiremiyiorum.Menü simgesi ile Chrome çakması.Kaç yıllık FF’ciyim çok üzüldüm..

      Yanıtla

  2. LirikAskO

    Şuanda tam ısınamadım yeni tasarıma umarım ilerleyen zaman içinde ısınırım ama beğendim.

    Yanıtla

  3. Ünye

    Merhabalar, güncellemeleri nereden denetleyebilir ve yapabiliriz.
    Yazının içinde göremedim.

    Yanıtla

  4. etkin

    Yeni 29.1 berbat tasarım değişikliği zaten buna benzer tasarım kullanmayı isteseydim crome kullanırdım… şimdi nasıl eski temasına geri döneceğimi arıyorum acil yardım sinir bozucu

    Yanıtla

  5. vehbi

    Ciddi şekilde bekliyoruz. eklenti sorunu düzeltiriz diye düşünüyorum.selamlar

    Yanıtla

  6. ordu

    Harika! Başka ne denilebilir ki?

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir