E10s sayesinde Firefox’un yeni sürümü, bellek tüketimi ve hız arasındaki “doğru” dengeyi yakalıyor.
Seyahatlerinizi planlarken veya alışverişten önce fiyat karşılaştırması yaparken interneti kullandığınızdan eminiz. Bu tarz karmaşık işleri yaparken genellikle tarayıcınızda birden fazla sekme açıyorsunuzdur. Bu sekmelerde çalışan sitelerde ve web uygulamalarında büyük ihtimalle animasyonlar, videolar, büyük resimler ve daha pek çok şey yer alıyor. Karmaşık ve büyük siteler giderek daha fazla karşımıza çıkıyor. Wired’ın araştırmasına göre bugünün ortalama bir web sayfası yaklaşık 2,5 megabayt büyüklüğünde. Eskiler bilir: İlk DOOM oyunun tamamı o kadar yer kaplıyordu. Şimdiye kadar, bir Firefox sekmesindeki karmaşık bir sayfa, diğer sekmeleri de yavaşlatabiliyordu. Bunun mükemmel bir tarayıcı deneyimi olmadığını kabul ediyoruz.
Firefox‘un karmaşık sitelerde daha hızlı çalışması için bir süredir üzerinde çalıştığımız bir proje vardı: Firefox’u birden fazla işletim sistemi işlemi kullanacak şekilde değiştiriyorduk. Türkçe çevirisi: Eski Firefox, tarayıcıda tüm sekmeleri çalıştırmak için tek bir işlem yürütüyordu. Oysa modern tarayıcılar, yükü birbirinden bağımsız işlemlere bölebilmeliydi. Firefox’u birden fazla işleme bölme projemize, suyu temel elementlerine ayıran kimyasal bir süreç olan “elektroliz”den ilham alarak Electrolysis (kısaca E10s) adını vermiştik. E10s, bugüne kadar Firefox kodlarında yaptığımız en büyük değişiklik. Bugün, E10s projesinin bir sonraki büyük aşamasını başlatıyoruz.
Dört içerik işlemiyle daha hızlı Firefox
Dün çıkan 54. sürümüyle Firefox, açık sekmelerdeki web sayfalarını çalıştırmak için dört ayrı işlem yürütebiliyor. Bu sayede, bir sekmedeki ağır ve karmaşık bir web sayfası, diğer sekmelerdeki sayfaların tepki sürelerini ve hızlarını çok daha az etkiliyor. Sekmeleri işlemlere ayırarak bilgisayarınızdaki donanımı daha verimli kullanabiliyoruz. Böylece Firefox, en sevdiğiniz sayfaları yüklerken artık sizi daha az bekletiyor.
Biz bir süredir Firefox’un bitmemiş test sürümlerinde (Nightly) bu özelliği kullanıyorduk. Performans artışının gözle görülür olduğundan eminiz. E10s sayesinde Firefox daha hızlı çalışmakla ve daha az çökmekle kalmıyor, web sitelerini daha akıcı ve sorunsuz çalışıyor. Facebook Haber Kaynağı gibi yoğun sayfalar bile sorunsuz ve temiz bir şekilde karşınıza geliyor. E10s özellikli yeni Firefox’a geçtikten sonra, artık onsuz yaşayamayacağınızı söyleyebiliriz.
E10s ile gelen Firefox 54’te siteler tüm bilgisayarlarda, ama özellikle de belleği (RAM) daha az olan bilgisayarlarda daha iyi çalışacak. Firefox, hız ve bellek tüketimi arasındaki “doğru” dengeyi sağlamayı amaçlıyor. Firefox’un çoklu işlem mimarisini yakından tanımak ve Chrome’dan farkını öğrenmek isterseniz Ryan Pollock’un blog yazısını okuyabilirsiniz.
Firefox, az bellek kullanımında lider
Popüler tarayıcıların bellek tüketimini karşılaştırdığımız testlerde Firefox’un Windows 10, macOS ve Linux’ta rakiplerinden çok daha az RAM kullandığını tespit ettik. (RAM, Rasgele Erişim Belleği anlamına gelir ve aktif olarak çalıştığınız uygulamaları depolayan bellek türüdür.) Bu demek oluyor ki Firefox’la web’de özgürce dolaşırken, bilgisayarınızdaki diğer yazılımları çalıştırmak için de daha fazla RAM’iniz kalıyor.
Bugüne dek yaptığımız en iyi Firefox
Sıradan kullanıcıların bile fark edebileceği iyileştirmeler sayesinde Firefox 54, şimdiye kadar geliştirdiğimiz en iyi Firefox sürümü. Firefox’un bu sürümünde başka küçük geliştirmeler de var. Değişikliklerin tam listesini sürüm notlarımızda görebilirsiniz. Web geliştiricisi veya eklenti geliştiricisi iseniz yeni sürümde devreye aldığımız Web Platformu ve WebExtension API’ları hakkında bilgi almak için Hacks Blog’umuzu inceleyebilirsiniz.
Quantum Projesi konusunda ilerleme kaydederken, modern cihazlara yönelik tamamen yenilenmiş bir tarayıcı oluşturmayı hedefliyoruz. Amacımız, Firefox’u hem bilgisayarlarda hem de mobil cihazlarda en hızlı ve en sorunsuz tarayıcı yapmak. 2017’nin sonlarına doğru Firefox’un yeteneklerinde ve performansında yine büyük sıçramalar göreceksiniz. Firefox’u kullanmayı bıraktıysanız, şimdi yeniden denemenin tam zamanı. Onu yine seveceğinizi düşünüyoruz.
- Windows, Mac ve Linux için Firefox‘u indirin
- Windows, Mac, Linux için Firefox sürüm notları
- Android için Firefox‘u indirin
- Android için Firefox sürüm notları
Tayfun
Selim Şumlu