Mozilla Türkiye Hakkında

Mozilla, başarıyı kârla değil, topluluklar oluşturma ve insanların hayatlarını zenginleştirme ile ölçen, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Mozilla, internetin gücüne ve potansiyeline inanır, onu herkese ve her yere ulaştırmak ister.

Mozilla Türkiye, daha iyi bir internet yaratmak için Mozilla’nın tutkusunu paylaşan ve bu amaçla çalışmalarını Türkiye’de yürüten bir gönüllüler topluluğudur.

Mozilla Türkiye gönüllüleri arasında bilişim uzmanları, programcılar, tasarımcılar, gazeteciler, hevesli kullanıcılar, öğrenciler, kısacası Mozilla’nın felsefesine gönül vermiş; daha özgür bir internet için vaktinin bir kısmını ayırmayı kabul etmiş pek çok kişi yer alır. Siz de aramıza katılabilirsiniz!

Mozilla Türkiye’nin iki temel faaliyeti vardır: çeviri ve pazarlama. Çeviri gönüllüleri, Firefox tarayıcısı gibi şahane yazılımları ve diğer Mozilla hizmetlerini Türkçeye kazandırarak bu yazılım ve hizmetlerin Türkçe konuşan herkese ulaşabilmesini sağlar. Pazarlama faaliyetleri kapsamında, Mozilla Türkiye, yeni Mozilla yazılımları ve hizmetleriyle ilgili içerik üretir. Bunlar web sitenizdeki veya blog’unuzda kullanabileceğiniz metinler veya görsel çalışmalar olabileceği gibi, basın bültenleri veya farklı tanıtım etkinlikleri de olabilir. Mozilla tarafından atanmış Mozilla Temsilcileri, bilişimle ilgili etkinliklerinize konuşmacı olarak katılabilir, Mozilla ürünleriyle ilgili sorularınızı yanıtlayabilir, röportaj verebilir veya etkinlikleriniz için promosyon malzemesi temin edebilirler.

Mozilla Türkiye, sanal bir topluluktur ve çalışmalarının çoğunu internet üzerinden yürütür. Tıpkı Mozilla gibi Mozilla Türkiye de kâr amacı gütmez ve ne herhangi bir hizmeti için ücret talep eder ne de gönüllülerine ve destekçilerine ücret verir.

Mozilla Türkiye’nin Mozilla Vakfı ile resmî bir ilişkisi olmamakla birlikte, Mozilla ürünlerinin hemen hemen hepsinin Türkçe çeviri faaliyetleri için Mozilla Türkiye üyelerine Mozilla tarafından yetki verilmiştir.

Topluluğun geçmişi

Topluluğun çalışmaları 2002 yılında Arman Aksoy’un tek başına başlattığı çeviriyle başladı. Sonra 13 arkadaş bir araya geldi ve ilk Türkçe destekli Mozilla sürümü (1.0) duyuruldu. Daha sonra bu çalışmalar Lapis çatısı altında devam etti. Mozilla 1.0 serisinden itibaren bütün sürümler Türkçe olarak sunuldu.

Mozilla’nın gelişmesinin ardından Firefox ve Thunderbird yazılımları ortaya çıkınca, topluluk, Mozilla için hazırladığı Türkçe dil dosyalarını Firefox ve Thunderbird uyumlu hâle getirdi. Bu sayede ilk defa Thunderbird 0.8 ve o zamanki adıyla Firebird 0.7 (yeni adıyla Firefox) sürümlerine Türkçe desteği verildi ve o günden itibaren Türkçe destekli sürümler çıkmaya devam etti.

Bunlar dışında, zaman içinde Sunbird, Flock ve Nvu yazılımlarının belirli sürümlerine de Türkçe desteği sağlandı.

2011 yılına dek Mozilla Türkçe Yerelleştirme Topluluğu adıyla anılan ve yalnızca çeviri faaliyetine yoğunlaşan topluluk, 2011’de genişlemeye karar vererek Mozilla Türkiye adını aldı ve pazarlama-tanıtım faaliyetlerini de etkin şekilde yürütmeye başladı.

Mozilla Türkiye yerelleştirme ekibi

Hem Mozilla hem de Mozilla Türkiye gönüllü birer oluşum olduklarından, zaman içinde tüm Mozilla ürünlerine ve faaliyetlerine pek çok gönüllü kişinin katkısı olmuştur. Bu katkıları için tüm Mozilla dostlarına teşekkür ederiz. Mozilla Türkiye’de şu an çalışmalarını sürdüren gönüllülerin görevleri ekibin wiki sayfasında bulunabilir.