Kategoriler: Yeni Sürüm

Firefox’a yeni ve güçlü geliştirici araçları ekleniyor

Windows, Mac ve Linux için Firefox‘un yeni sürümüne güçlü geliştirici araçları eklendi, eklentilerin varsayılan olarak uyumlu hâle getirilmesiyle güncellemeler kolaylaştı.

Firefox’a, geliştiricilerin, web sitelerinin görünümünü gerçek zamanlı olarak değiştirebilecekleri yeni geliştirici araçları eklendi. Sayfa İnceleyici ile geliştiriciler bir sayfanın yapısını ve düzenini Firefox’tan ayrılmak zorunda kalmadan görebiliyor. Böylece, sayfa ögeleri ile sayfanın HTML belge yapısı arasında gezinmek çok daha hızlanıyor. Stil Editörü, web sitelerinin stillerini düzenlemeyi daha da kolaylaştırıyor. Geliştiriciler artık CSS özelliklerine çabucak erişebilecek, değerleri Firefox içinden görüp değiştirebilecekler. Karalama Defteri artık Eclipse Orion kod editörünü kullanıyor ve böylece söz dizimi vurgulama gibi JavaScript yazmayı basitleştiren birçok özellik sunuyor.

Firefox, web siteleri ve web uygulamaları için sunduğu Mozilla Tam Ekran API’ı ile geliştiricilerin tüm ekranı kaplayan web deneyimleri yaratmasına olanak tanıyor. Tam Ekran API’ı, geliştiricilerin tam ekran oyunlar, etkileyici video deneyimleri ve zengin sunumlar yaratmalarına imkân sağlayacak. Konsola kafa tutacak web tabanlı oyun deneyimlerine olanak tanıyabildiğimiz için heyecan içindeyiz ve bu özelliğin diğer tarayıcılar tarafından da kullanılmasından mutluluk duyacağız.

Firefox’ta açık teknolojilerle 3B web deneyimleri inşa etmeyi kolaylaştıran özellikler de destekleniyor. Mozilla, WebGL’e öncülük etmiş ve WebGL’i Firefox’la bütünleştirmişti. WebGL, web sitelerinin ve web uygulamalarının donanımsal hızlandırmalı 3B grafikleri ek bir yazılım gerekmeden görüntülemesini sağlayan bir web standardı. Firefox artık WebGL için anti-aliasing’i de destekliyor, böylece geliştiricilerin daha yumuşak kenarlı ve geçişli nesneler yaratmasına olanak sağlıyor. Firefox CSS 3D Transform’ları da destekliyor. Bu sayede geliştiriciler HTML5’i kullanarak, üçüncü parti eklentilere gerek kalmadan iki boyutlu elementleri hareketlendirebiliyor ve 3B’ye taşıyabiliyorlar.

Ayrıca, Firefox eklenti uyumluluğunu belirgin biçimde geliştirdik ve güncelleme sürecini basitleştirdik, çünkü tüm kullanıcıların Firefox’tan en iyi ve en kolay şekilde yararlanmasını istiyoruz.

Daha fazla bilgi için:

Yeni geliştirici araçlarını tanıyın (İngilizce video):

Henüz yorum yok

Yorum yazın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir