Kategoriler: Etkinlik

Mozilla mobil dünyada

Mozilla, bu hafta mobil sektörünün en büyük fuarı Mobile World Congress 2012 için Barselona’da. Mozilla’nın hedefi; tüm cihazlarda ve platformlarda hem tüketiciler hem de geliştiriciler için açık, insan merkezli bir web’in tanıtılması amacıyla sektör operatörleriyle, satıcılarla ve geliştiricilerle buluşmak.

Geçtiğimiz gün, bu hedeflere doğru yolculuğumuzda belirgin bazı kilometre taşlarına ulaştığımızı duyurduk. İlki, Telefónica’nın, Boot to Gecko projemizi temel alan açık web cihazlarının üretilmesine verdiği destekti. Projemizi Adobe ve Qualcomm gibi sektör liderleri de destekliyor. Hep birlikte, mobil sektöründe HTML5’in geçerli bir platform seçeneği olarak tutunması için çalışacağız.

Birlikte gerçekleştirdiğimiz basın toplantısında, Telefónica, ilk açık web cihazlarını 2012’de sunmak için bizimle birlikte çalışacağını açıkladı. Sadece web mimarisini kullanan ve güçlü Web API’ları ile HTML5’i temel alan bu cihazlar, geleceğin mobil cihazları için belirgin hız ve maliyet avantajları anlamına geliyor. Basın toplantımıza katılanlar, mobil cihaz işlevlerinin ve deneyimlerinin tamamını yöneten HTML5 açık web teknolojileriyle nelerin mümkün olduğunu görme imkânı buldular.

Mozilla olarak, açık web platformunda Deutsche Telekom’un desteğini de duyurmaktan memnuniyet duyuyoruz. Deutsche Telekom’un İnovasyon Laboratuvarı, geliştirme kaynaklarıyla birlikte Boot to Gecko projesine katılacak ve ortak deneyimlerimiz sonrasında atılacak adımlar şimdiden değerlendiriliyor.

Mozilla bu hafta açık web uygulamlarını ve Mozilla Marketplace’i ön izlemeye sunuyor. Bu ikili; HTML5, CSS ve JavasScript gibi açık web standartlarından güç alan uygulamaların oluşturulmasına ve dağıtılmasına olanak tanıyacak. Ayrıca, web’e sadık ilk gerçek kimlik sistemi Persona’yı da ön izlemeye sunuyoruz. Bu yeniliklerimizin her biri, geliştiricilerin ve kullanıcıların çevrimiçi yaşamlarını kontrol altına almalarını sağlayacak en yeni araçları temsil ediyor.

Mozilla’nın başlangıcından beri amacımız, inovasyonu tetikleyecek, tamamen açık ve standartları dayalı bir web’i platform olarak geliştirmek ve size sunmaktı. Mozila’nın son yenilikleri, standart olarak kabul edilmeleri için W3C’ye teklif olarak sunuldu. Bu sayede, web’i ilerletmek ve onu daha insan merkezli bir deneyim hâline getirmek için birkaç adım daha atmış oluyoruz.

Mozilla topluluğunun her zaman bildiği gibi, beklediğiniz platform web’dir.

Henüz yorum yok

Yorum yazın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir