Kategoriler: Yeni Sürüm

Yeni Mozilla Firefox Beta ile hayat daha kolay

Mozilla Firefox 8’in beta sürümü Windows, Mac, Linux ve Android kullanıcılarına test amacıyla açıldı. Bu beta sürümle web’de gezinmeyi kolaylaştıran ve geliştiricilerin daha güvenli, yenilikçi web deneyimleri yaratmalarına yardımcı olacak özellikler ve arayüz ögeleri geliyor.

Firefox Beta’nın Windows, Mac and Linux sürümünde neler yeni?

  • Twitter araması: Firefox Beta’nın varsayılan arama seçenekleri arasına Twitter da eklendi. Böylece #etiket ve @kullanıcıadı aramak kolaylaşıyor. (Bu özellik şu an yalnızca İngilizce, Portekizce ve Slovence sürümlerde mevcut. Türkçe ve diğer dillere ileriki sürümlerde eklenecek.)
  • Sekmeleri istek üzerine geri yükle: Kullanıcılar tarayıcıyı kapatırken açık bıraktıkları sekmeleri, artık kendi istedikleri zaman geri yüklemeyi seçebilecek. Böylece çok sayıda sekme içeren oturumlar geri yüklenirken Firefox daha hızlı açılacak. Windows kullanıcıları bu özelliği Firefox menüsü altından Seçenekler’e girerek Genel sekmesinde bulabilirler.
  • Geliştirilmiş eklenti denetimi: Firefox’a üçüncü parti bir eklenti yüklendiğinde, kullanıcılar, üçüncü parti eklentileri koruma, devre dışı bırakma ve silme seçenekleri sunan tek seferlik bir bildirimle karşılaşacak. Firefox açılırken üçüncü parti bir programın kullanıcı isteği dışında eklenti yüklediğini tespit ederse, Firefox kullanıcının iznini alana kadar o eklentiyi devre dışı bırakacak. Böylece kullanıcılara web deneyimleri üzerinde daha fazla denetim olanağı tanınmış olacak.
  • Sekme animasyonları: Firefox, animasyonlu sekme hareketleriyle sekmeleri sıralamayı ve koparmayı kolaylaştırıyor.
  • WebGL dokuları için CORS: Çapraz Orijinli Kaynak Paylaşımı (CORS), web geliştiricilerinin WebGL’de kullanmak üzere diğer alan adlarından güvenli bir şekilde doku yüklemesine olanak tanıyor.
  • WebSocket güncellemeleri: Firefox artık SSL sayfası üzerinde üretilen düz metin WebSocket’lerin kullanımını engelleyerek güvenliği artırıyor.
  • HTML5 sağ tıklama menüsü: Web geliştiricileri artık basit HTML5 etiketleriyle Firefox’un sağ tıklama menüsüne doğrudan öge ekleyebilecekler.
  • HTML5 medya ögeleri: Geliştiriciler, performansı etkilemeden, bir web sitesine çok sayıda video ve ses ögesi ekleyebilecek.

Firefox’un Beta kanalına katılarak Firefox’un gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

“Yeni Mozilla Firefox Beta ile hayat daha kolay” yazısına 1 yorum yapılmış

Yorum yazın

  1. mustafa sert

    firefox’a katkıda bulunabilicek olmak güzel

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir