Kategoriler: Duyuru

2013’te Mozilla

Bu yıl Mozilla’nın 15. doğum gününü ve daha iyi bir Web’in 15. yılını kutladık. Web’i açık ve herkesçe erişilebilir tutmak için yenilikler yapmaya ve onu şekillendirmeye devam ettik. Mozilla’nın 2013’teki bazı icraatlarını sizinle yeniden paylaşmak istiyoruz.

2013’te, tamamen Web teknolojileri üzerinde çalışan ilk açık Web cihazların güç veren Firefox OS’i çıkardık. 4 operatör iş ortağımızla 14 ülkede 3 cihazı piyasaya sunduk. Donanım ortaklarımız ZTE, Alcatel ve LG’nin yanında operatör ortaklarımız Telefonica, Deutsche Telekom, Telenor ve Telecom Italia Mobile ile Firefox OS’li cihazları piyasaya sunmaktan kıvanç duyduk.

Firefox’u daha hızlı, daha güvenli daha eğlenceli hale getirmek için çalışmalarımızı sürdürürken, Web’i bir platform olarak ileri taşıyacak teknolojiler geliştirmeyi de ihmal etmiyoruz. Octane JavaScript testinde Firefox’un geçen yıla göre %88 daha hızlı olduğunu belirtmekten mutluluk duyuyoruz. asm.js adını verdiğimiz, iyileştirilmiş bir JavaScript sürümüyle Web’i üst düzey bir oyun geliştirme platformuna dönüştürmeyi başardık. asm.js ile Web uygulamalarını ve oyunları 6 kata kadar hızlandırabildik ve Unreal Engine 3’ü Web’e taşımak için Epic Games ile işbirliğine gittik. Son olarak, Trendy, asm.js ile geliştirilen ilk ticari 3B oyun olan Monster Madness’ı duyurdu. Firefox’a ve Android için Firefox’a eklediğimiz WebRTC desteğiyle de gurur duyuyoruz. WebRTC, tarayıcılar arasında görüntülü görüşmelere ve dosya paylaşımına olanak tanıyor. Firefox’un kendinize göre özelleştirmenin yeni yollarını size aktarmayı da unutmuyoruz: 2013’ün en sevilen eklentilerine göz atabilirsiniz.

Android için Firefox hızıyla göz alıyor. Kullanıcı yorumlarıyla 4,5 yıldız ortalamasına çıkan tarayıcımız 50 milyondan fazla indirildi. 2013’te Android için Firefox’un Kobo Arc Tablet ve Gigabyte GSmart akıllı telefonlarda yüklü geleceğini de duyurduk.

Daha iyi bir Web’in önünü açan ürünler geliştirmekle kalmadık… Mozilla, insanları her şeyin üstünde tutan bir kuruluş. Geçtiğimiz yıl boyunca kullanıcı destek ekibimiz tüm ürünlerimizle ilgili olarak kullanıcılarımızın deneyimlerini dinledi, onlarla konuştu. Gönüllü destek ekibimiz sayesinde 150 milyon kullanıcı Firefox’la ilgili yardım aldı.

Mozilla, kullanıcılara hak ettikleri gizlilik ve saydamlığı sunmakta kararlı. Bu sayede kullanıcıların güvendiği bir kuruluş olmanın gururunu taşıyoruz. Mozilla bu yıl Ponemon Enstitüsü tarafından gizlilik alanında en çok güvenilen internet şirketi seçildi. Ekim ayında, kullancıların Web’de nasıl izlendiklerini görselleştiren Lightbeam aracını yayımladık. Lightbeam bugüne dek 1 milyon kez indirildi. NSA casusluğunun karşısında durarak StopWatching.Us’ı yayına aldık; tüm dünyalıları, çevrimiçi verilerimizin, iletişimlerimizin ve etkileşimlerimizin nasıl izlendiğinin tam olarak açıklanmasını talep etmeye davet ettik. 588.351 kişi Watching.Us metnini imzaladı.

Düzenlediğimiz Mozilla Zirvesi ile 90 ülkeden, 114 dili konuşan 2.800 Mozilla gönüllüsünü üç konumda bir araya getirerek üç gün boyunca eylem planları yaptık. Mozilla Temsilcileri programımız, ülkelerinde Mozilla’yı ve Firefox’u tanıtan 370 resmi Mozilla Temsilcisi ile güçlenmeye devam ediyor. Firefox Öğrenci Temsilcileri programını hayata geçirdik ve 8.000 Öğrenci Temsilcisine ulaştık. Çekirdek Mozilla topluluğu ile dünya çapında 109 ülkeye ulaştı.

Webmaker.org, her gün Web becerilerini öğretmek ve öğrenmek isteyen binlerce kişinin ziyaret ettiği, yaratıcı etkinliklerle dolu bir merkez.  Thimble, Popcorn Maker ve X-Ray Goggles adlı özgür, açık kaynaklı araçlarımız, giderek büyüyen ve Web eğitimine önem veren topluluğumuzun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirildi. Araçlarımızı geliştirmemize ve bir ders programı üretmemize yardımcı olan küresel bir topluluğa sahibiz. Bu yılı, dünya çapındaki 55 ülkenin 330 şehrinde gerçekleşen 1.600 Maker Partisini kapsayan çok başarılı bir küresel bir Maker Partisi, ile kapattık.

Tüm bunlar, gurur duyduğumuz başarılarımızın yalnızca küçük bir kısmı. Sizinle birlikte, 2014’ü Web için daha da güzel bir yapacağız.

2013'te Mozilla infografik

“2013’te Mozilla” yazısına 2 yorum yapılmış

Yorum yazın

  1. İlker ÇELİK

    Ya firefox google dan dünyanin parasını cebine indiriyorsun sonra da Kâr amacı gütmeyen diyorsun

    Yanıtla

  2. yasin

    Çok başarılı bir tarayıcı inşAllah böyle devam eder.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir