Kategoriler: Duyuru

Microsoft CEO’suna açık mektup: Tercih ve kontrol haklarını geri verin

Satya,

Windows 10’un çok rahatsız edici bir yönüyle ilgili eleştirilerimi paylaşmak için sana yazıyorum. Müşterilerinizin kendi istedikleri internet deneyimiyle ilgili tercihlerini çöpe atıp, onların yerine Microsoft’un istediği internet deneyimini koymak için tasarlanmış gibi görünen güncelleme deneyiminden bahsediyorum.

Windows 10 yükseltme deneyiminin kullanıcılar tarafından belirlenmiş web tarayıcısı ve diğer uygulama tercihlerinin üstüne yazdığını ilk gördüğümüzde bu konuyu görüşmek üzere ekibine ulaştık. Ne yazık ki anlamlı bir ilerleme kaydedemedik. O yüzden bu mektubu yazıyorum.

Kullanıcıların eski ayarlarını ve varsayılanlarını korumanın hâlâ teknik olarak mümkün olmasını takdir ediyoruz, ama yükseltme deneyiminin tüm tasarımı ve varsayılan ayar API’leri bunları daha az belirgin ve daha zor hale getirecek şekilde değiştirilmiş. İnsanlar artık Windows’un önceki sürümlerindeki tercihlerini yeniden uygulamak için iki kat fazla tıklamak, listeler arasında kaydırma yapmak ve biraz teknik bilgiye sahip olmak zorunda. Yeni yöntem çok kafa karıştırıyor ve içinde kaybolmak çok kolay.

Mozilla herkese tercih hakkı, denetim olanağı ve fırsat eşitliği sağlamak için var. Firefox’u ve diğer ürünlerimizi bu yüzden yapıyoruz. Bu yüzden Mozilla’ı kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurduk. Ve bizim ürünlerimizin dışında da internetin bu değerleri benimsemesi için canla başla çalışıyoruz.

Bazen büyük ilerlemeler görüyoruz: Tüketici ürünleri, bireylere ve onların tercihlerine saygı gösteriyor. Ancak Windows 10’la birlikte Microsoft’un dramatik bir şekilde geri adım atması bizi büyük bir hayal kırıklığına uğrattı.

Biz yalnızca Firefox’u yapan kuruluşuz diye bu değişikliklerden endişe duymuyoruz. Değişiklikleriniz endişe verici çünkü Windows’u seven ve tercihleri görmezden gelinen milyonlarca kullanıcı var. Microsoft’un istediğinden farklı bir seçim yapmak isteyen herkesin işini karmaşıklaştırarak yollarına taş koymuşsunuz.

Sizi iş stratejinizi gözden geçirmeye, insanların daha önce yaptığı tercihleri yükseltme sürecinde korumalarını kolaylaştırmaya ve daha açık hale getirmeye, insanların tercih haklarına ve çevrimiçi yaşamları üzerindeki kontrollerine saygı göstermeye davet ediyoruz. Ayrıca varsayılan ayarlar API’si ve kullanıcı arayüzleri aracılığıyla yeni tercihler belirlemek sadece diğer Microsoft ürünleri için değil, kullanıcılar için de daha kolay olmalı.

Lütfen Windows 10 kullanıcılarına hak ettikleri tercih ve kontrol hakkını ver.

Saygılarımla,
Chris Beard
CEO, Mozilla

“Microsoft CEO’suna açık mektup: Tercih ve kontrol haklarını geri verin” yazısına 1 yorum yapılmış

Yorum yazın

  1. YEFELFOS

    Gözlerim mi bozuldu yoksa faviconun yanındaki yeşil yükleniyor simgesi 40.0 sürümünde mavi mi oldu?

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir