Kategoriler: Mozilla Türkiye

Bir yazım hatasının öyküsü (ve onu düzeltmek isteyenlere davet)

Gönüllü üyelerden oluşan Mozilla Türkiye olarak neler yaptığımızı az çok biliyorsunuz, ama her birimizin nelerle uğraştığını bilmiyor olabilirsiniz. Bu yazımda, bir hatamın sorumluluğunu üzerime almak istiyorum. Adım Selim Şumlu. İki yılı aşkın süredir Mozilla Türkiye’deyim. Mesleğim olan bilişim gazeteciliğinden gelen bir deneyimim ve gönüllü olarak ayırabilecek vaktim olduğu için, özellikle son bir yıldır, Mozilla ile ilgili gördüğünüz hemen hemen tüm tanıtım metinlerini ben yazıyor veya İngilizceden çeviriyorum.

Geçtiğimiz günlerde Firefox’un yeni indirme sayfasını devre aldık. Çeviriyi iş yükümün yoğun olduğu günlerin arasına sıkıştırarak ben yapmıştım ve göze fazlaca çarpan, ama benim ve diğer arkadaşlarımın dikkatinden kaçmış bir yazım hatası vardı: Sayfadaki en büyük sloganda “Felsefesi Farklı” yerine “Felfesi Farklı” yazıyordu. Test linklerini e-posta grubumuzda paylaşmıştım, ama gönüllülerimizin sayıca az olması nedeniyle hata orada da geç fark edildi. Sosyal medyadan, e-posta gruplarımızdan ve kişisel e-posta adreslerimizden derhal bize ulaştınız, çünkü sizi dinlediğimizi biliyordunuz. Hatayı birkaç saat içinde gidererek onaya gönderdik ama Avrupa’daki arkadaşlarımız Noel tatilinde olduğu için güncellenmiş sayfa henüz yayına girmedi.

Peki, bu nasıl başımıza geldi? Önce sloganlarımızdan birini hatırlayalım: “Biz; hisse, pay veya güç sahiplerine hesap vermek zorunda değiliz. Sizden başka hiç kimse umurumuzda değil.” Firefox gerçekten de sadece kullanıcılarına hesap verir. O yüzden, bu hatamdan dolayı sizden başka kimseye açıklama yapmak zorunda değilim. Arkamızda büyük paralarla çalışan metin yazarları, çevirmenler, denetmenler yok. Biz, dünyanın en iyi tarayıcısının Türkçe sürümünü yaratan ve bunu dünya devi şirketlerden daha iyi yapan bir avuç gönüllüyüz. O yüzden, hatalarımızı düzeltmek için sizin de yardımınıza ihtiyacımız var.

Sizi satan tarayıcılardan bıktınız mı? Özgürlük sizin için önemli mi? İnsanlığın hayallerini web’de gerçekleştirebileceğin inanıyor musunuz? Web’i başkaları ele geçirince neler olduğunu gördük. O yüzden biz, yazım hataları yapan sıradan insanlar, web’i geri aldık. Felsefemiz farklıydı ve farklı olacak. Biz, hep birlikte, Mozilla Firefox’uz. E-posta grubumuza kaydolarak aramıza katılın, aklınızdaki her şeyi bizimle paylaşın, hatalarımızı yüzümüze vurun, çevirilere katılın, tanıtım kampanyalarımıza yardımcı olun; interneti değiştirenlerin bir parçası olun.

“Bir yazım hatasının öyküsü (ve onu düzeltmek isteyenlere davet)” yazısına 9 yorum yapılmış

Yorum yazın

  1. semra

    Merhaba , ben de webin gelişimi için çalışan bir şirkette çalışıyorum. Vaktim oldukça Firefox için çalışmaktan zevk alacağım.

    Tşk.

    Yanıtla

  2. Oğuz Kaan Ç Kılınç

    Sevgili Selim,

    Bu tür hatalar hepimizin başına gelebilir. Ki Mozilla gibi gücünü kullanıcıdan alan sistemlerde bu tür hatalar, insanı gülümsetiyor. Hatırlıyorum da, ben de geçmişte dil dosyaları üzerinden yaptığım çevirilerden birinde ; sildim diye o eklentinin Türkçe sürümünü kullanan tüm siteleri bir anda çökertmeyi başarmıştım. Hatayı fark edip de 20bin satır kodun neresinde hata oluştuğunu tespit etmek biraz zaman almıştı ama farklı bir deneyim olmuştu 🙂

    Açıkçası ben de çevirilerde destek olmak isterim…

    İyi Çalışmalar…

    Yanıtla

  3. Emre ŞEN

    Sevgili Selim,

    Bende sizlere büyük bir zevkle yardımcı olmak isterim .

    Yanıtla

  4. embes

    Selim kardeşim..

    Felfesi eski osmanlıca da canacankatan demektir rahat ol… emeğine sağlık
    not: ilk cümleyi salladım ama sen gene rahat ol..
    ingilizcem i am a pencil seviyesinde olduğu için sana yardımım anca bimden cevizli sucuk yollayarak dimanın açılmasını sağlamakla olur.

    selamlar sevgiler.

    embes.

    Yanıtla

  5. Süleyman Çelik

    Zaman Gazetesi’nin dağıtım bölümünde çalışmaktayım. Biz kullanmış olduğumuz abone takip sistemi için tarayıcı olarak tüm Türkiye’de Firefox kullanmaktayız. Ancak son sürüme geçme konusunda terettüdlerim var. Çünkü kullanmış olduğumuz java tabalı sistemde bazı raporla ve işlemlerde sorunlarla karşılaşabilmekteyiz. Hobi olarak yazılımla (web tabanlı) uğraşmaktayım.
    Tüm hatalardan arındırılmış daha iyi bir firefox olması dileğiyle.

    Saygılarımla.

    Yanıtla

  6. salihrocker

    bu hata firefox’u gözümde küçültmedi aksine firefox’un ve mozilla’nın bizden biri olduğunu tekrar gösterdi

    Yanıtla

  7. mehmet kara

    09.03.2015 de güncelleme yaptım son sürümde video downloadHelper eklentisinden video indirmek istedigimde videoyu kaydete kadar herşey normal kaydet dedikten sonra videoyu kaydetmiyor bilginize bende eski sürümünü kullanıyorum bilginize

    Yanıtla

  8. Umut

    Merhaba.Çevirisini yaptığınız mozilla ürünlerinin her zaman aktif takipçisiyim.Çeviri konusunda destek olamasamda I LOVE YOU MOZİLLA .
    Mozilla Türkiye’de beklediklerim:
    1- E-Posta işlemcisinin uygulamasının olması
    2- Ne zaman Türkiye’ye gelir ve bu konuda çalışma varmı FİREFOX OS Mobil telefonların,Türküye’de olması.
    3- FİREFOX OS market için uygulamaların daha olması
    4- Gerek masaüstü ,gerekse android uygulamalarda firefox eklentilerin ,eklenti geliştiriciler tarafından firefox’un en son sürümüne güncellenmesi.

    Yanıtla

  9. levent güldiken

    başladığından beri mozilla firefox kullanıcısıyım.
    gayet kolay ve kullanışlı.teşekkür ederim.
    bir isteğim olabilirmi bilmiyorum.
    yer imleri araç çubuğunda eklediğim yerlere (adreslerin) zemin rengi seçme olanağı olsa .
    örneğin iki bankanın adresinin zemin renklerini biz seçebilsek.(şimdilik böyle bir şey yok.)

    genede teşekkür ederim.

    levent güldiken

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir