Kategoriler: Firefox

Firefox Quantum’dan ilk rakamlar

Bu yılın başlarında Firefox Quantum hazırlıklarına başladığımızda son derece gelişmiş bir ürün ortaya çıkaracağımızı biliyorduk. Firefox Quantum yalnızca hızlı görünmekle kalmıyor, ölçülebilir derecede hız farkı yaratıyordu. Motorumuzda yaptığımız değişiklikler sayesinde Firefox’un hızını ikiye katlarken Chrome’dan %30 daha az bellek tüketmeyi başardık.

Bir aydan kısa sürede, dünyanın her yanından 170 milyon kişi Firefox Quantum’u yükledi. Quantum yolculuğu daha yeni başladı ama ilk göstergeler harika.

Firefox Quantum çıktığından bu yana gördüğümüz ilk göstergelere bir bakalım:

  1. Bugüne kadarki en büyük sürümümüz. Firefox Quantum, 100 milyon profile ve günlük 500 milyon saat kullanıma en hızlı ulaşan sürümümüz oldu. Yeni profil sayısında da ciddi bir artış yaşandı. Üstelik her gün milyonlarca yeni kullanıcı Firefox Quantum’la tanışmaya devam ediyor.
  2. Chrome’dan gelen kullanıcılar arttı. Geçtiğimiz yıla kıyasla, Chrome tarayıcısını kullanarak Firefox’u indirenlerin %44 arttığını gördük.
  3. Mobilde de büyüyoruz. Firefox Quantum çıktığından beri dört mobil uyuglamamızda da ciddi büyüme oranları görüyoruz. iOS ve Android için Firefox yüklemeleri %24 arttı. iOS ve Android için Firefox Focus yüklemeleri ise %48 arttı.
  4. Eklenti ekosistemi hâlâ güçlü. Firefox Quantum çıktığından beri addons.mozilla.org sitemize 1000’den fazla Firefox Quantum uyumlu eklenti eklendi.
  5. Screenshots çok tuttu. Firefox içinde ekran görüntüsü almaya yarayan Screenshots özelliğimiz çok güçlü bir büyüme sergiledi. Eylül ayında bu özelliğin duyurulmasından bu yana kullanıcılarımız 30 milyondan fazla ekran görüntüsü kaydetti.
  6. Firefox Quantum için geliştirici desteği:  Artan tarayıcı hızı ve güvenilirliğinin yanı sıra kaliteli geliştirici araçları sayesinde geliştiricilerin Firefox Geliştirici Araçları’nı denemek için artık daha fazla nedeni var. 26 Eylül’de Firefox Quantum’un geliştirici sürümü (Developer Edition) çıktığından beri geliştirici araçlarının günlük kullanımda %10 artış ve Developer Edition indirmelerinde %53’lük artış gördük.

Dünya Firefox Quantum’u konuşuyor

  1. Sosyal medya çalkalandı. Yeni kullanıcıların söylediklerini okumak çok eğlenceliydi. Veriler; Facebook, Twitter, Reddit, Tumblr, YouTube ve bloglar üzerinde belirgin bir bir pozitif artış gösterdi.

    Kaynak: Crimson Hexagon sosyal medya analitikleri

  2. Reklamlarımız işe yarıyor. Yeni Firefox’u pazarlamak için belli ülkelerde farklı bir yaklaşımı benimseyerek, son derece hızlı yeni tarayıcımızı kullanmanın nasıl his olduğunu (ve hatta nasıl bir ses çıkardığını) ele aldık. Bu yaklaşımımız kapsamında “Bekleyen Surat” ve Reggie Watts videosu gibi televizyon reklamlarını ve sponsorlu videoları hayata geçirdik. Bu iki videomuz toplam 500 milyon kez izlendi. İzleyicilerin üçte biri videoları başından sonuna dek izlediler.
  3. Haberlerde Firefox. Yeni Firefox tarayıcısı, son derece olumlu görüşlerle birlikte çok sayıda habere konu oldu. İşte Firefox’u konu alan dünya çapında yüzlerce başlıktan birkaçı… Wired: “Hoşça kal Chrome: 2017’nin tarayıcısı Firefox Quantum“, El Pais: “Firefox, Quantum ile tarayıcıları baştan yaratmak istiyor” ve Usbek & Rica: “Firefox Quantum: ‘Geri döndük’“.

Firefox Quantum çıktığı andan beri aldığımız bu inanılmaz olumlu tepkiler bizi çok mutlu ediyor. Rakamları izlemeye ve yeni yılda güncellemeleri sizinle paylaşmaya devam edeceğiz.

“Firefox Quantum’dan ilk rakamlar” yazısına 4 yorum yapılmış

Yorum yazın

  1. berat can

    ben fireforce yi eklemediğim için quantum uyumlu değil diyor

    Yanıtla

  2. Mevlüt Yenimol

    Firefox quantumu yükledim.eski ekran görüntüsünü alamıyorum.(Google nin görüntüsü gibi) kaç sefer sildim yeniden yukledim olmadı bana yükleme lingini gönderebilir misiz

    Yanıtla

    1. Selim Şumlu

      Firefox’u https://www.mozilla.org/tr/firefox/ adresinden indirebilirsiniz.

      Eski ekran görüntüsüyle neyi kastettiğinizi anlayamadım. Arayüz tasarımından bahsediyorsanız Firefox Quantum’da arayüz tasarımı tamamen değişti.

      Yanıtla

  3. Xhan

    Firefox quantum 60.0.1 (64-bit) Mac os güncellemesi ile bazı sitelerde metin alanları linkteki gibi gözükmeye başladı. Eski sürümde böyle bir sorun yoktu. (Safari, Opera ve Yandex desktop versiyonlarında böyle bir sorun yok) Sebebi ne olabilir acil yanıt alabilirsem çok sevinirim.
    https://hizliresim.com/zMvJOR

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir