Kategoriler: Mozilla Labs

Merhaba Chrome, ben Firefox!

Mozilla olarak, WebRTC teknolojisinin gelişiminde büyük bir aşama kaydettiğimizi duyurmaktan mutluluk duyuyoruz: Firefox ile Chrome arasında WebRTC RTCPeerConnection uyumu sağlandı. Bunu; açık Web topluluğu ile Mozilla ve Google mühendislerinin ve yakın işbirliği sayesinde başardık.

RTCPeerConnection (kısaca PeerConnection veya PC) uyumlu çalışabilirliği sayesinde geliştiriciler, hiçbir eklenti ve yan uygulama yüklemeden Chrome WebRTC uygulamalarında doğrudan sesli/görüntülü arama yapabilen Firefox WebRTC uygulamaları geliştirebilecekler. Bu işlev artık tarayıcıya gömülü olduğu için kullanıcılar ek yüklemelerden veya hatalı yazılmış yan uygulamalardan kurtulacak, geliştiriciler de uygulamaları çok daha kolay ve evrensel şekilde dağıtabilecek.

Bu önemli kilometre taşını kutlamak için Google’daki arkadaşlarımızı arayarak konuyu görüntülü şekilde tartışmaya karar verdik. Mozilla İnovasyon Şefi Todd Simpson ile Google Ürün Yönetim Müdürü Hugh Finnan arasındaki Firefox-Chrome görüşme demosunu izleyebilir, konuyla ilgili Google’ın görüşlerini de kendi blog’larından okuyabilirsiniz.

Bu kilometre taşı, geçen yıl demosunu sergilediğimiz Social API ile tümleşik WebRTC üzerine inşa edildi. O demoda, sektörde ilk kez, kullanıcıların bilgisayar veya aygıtlarındaki neredeyse her şeyi paylaşmalarına izin vermek üzere, sesli/görüntülü sohbetle de birleştirilebilen güçlü bir WebRTC bileşeni olan DataChannels’ı kullanmıştık. Tatil fotoğraflarınızı, anı videolarınızı, haber linklerini vb. görüntülü sohbet penceresine sürükleyerek anında paylaşabiliyordunuz. Bu konudaki çalışmalarımız da sürüyor.

W3C ve IETF standart örgütleri tarafından birlikte tanımlanan bir açık standart olan WebRTC’nin amacı, tüm kullanıcı aygıtlarının gerçek zamanlı ses, video ve veri paylaşabileceği ortak bir platform olmak. Uyumlu çalışabilirlik vizyonuna ve web’de açık, gerçek zamanlı iletişime doğru ilk adımı atanlardan biri yine Mozilla oldu.

Firefox’ta RTCPeerConnection kullanarak geliştirme yapmak veya Chrome uyumlu çalışabilirliği denemek için Mozilla Hacks makalemize (İngilizce) göz atabilirsiniz.

Henüz yorum yok

Yorum yazın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir