Kategoriler: Duyuru

Mozilla, daha sağlıklı bir internet sözüyle 20. yılını kutluyor

31 Mart 2018 Cumartesi günü Mozilla’nın 20. yıldönümü. İlk yirmi yılımızda çok şey başardık, sonraki yirmi yılımızda çok daha fazlasını başarmayı amaçlıyoruz. Bu amaçla Mozilla’nın neredeyse her yönünü, hem Firefox’u hem de insanlarla ve teknolojiyle iletişim kurma yollarımızı çağdaşlaştırdık.

Mozilla’nın tüm çalışmalarının temelini oluşturan ilkelerimize bugün ilk büyük eklemeyi yapıyoruz. Bu ilkeleri 2007’de ilan edilen Mozilla Manifestosu’nda ortaya koymuştuk. Mozilla Manifestosu, hem Firefox’ta hem de internet genelinde uygulamaya çalıştığımız on ilkeyi tanımlıyor.  İnternet, açık ve erişilebilir, tüm dünya halklarının hizmetinde bir kaynak olmalıdır. Bireyler kendi deneyimlerini şekillendirebilmelidir. Güvenlik esastır. Ticari kazanç ile kamu yararı arasında sağlıklı bir denge olmalıdır. Mozilla’yı tanımlarken ve karar verme mekanizmalarımızı işletirken bu ilkeleri sık sık kullanıyoruz. Manifesto’yu burada görebilirsiniz.

Bugün Mozilla Manifestosu’na dört yeni konu ekliyoruz. Bunu, insanların internetteki deneyim kalitesini vurgulamak amacıyla yapıyoruz.

  • Biz; dünyanın tüm insanlarını kapsayan; kişinin demografik özelliklerine göre internet erişiminin, olanaklarının ve deneyim  kalitesinin değişmediği bir interneti savunuyoruz.
  • Biz; sivil katılımı, insanlık onurunu ve bireysel ifade özgürlüğünü öne çıkaran bir interneti savunuyoruz.
  • Biz; eleştirel düşünceye, mantığa dayalı savlara, bilgi paylaşımına ve doğrulanabilir olgulara önem veren bir interneti savunuyoruz.
  • Biz, farklılıkları olan topluluk ve grupları ortak bir fayda uğruna birlikte çalışmaya teşvik eden bir interneti savunuyoruz.

Ek’in tamamını web sitemizden okuyabilir, yeni ilkelerimizi Twitter’da paylaşarak desteğinizi gösterebilirsiniz.

Manifesto’muz ve Manifesto Eki her gün yaptığımız ürün tasarlama, teknoloji inşa etme, topluluk oluşturma gibi birçok konuda rehberlik etmeye devam edecek. Bu hedeflerimizi hayata geçirmek için birçok deneme yapmayı, çeşitli denemelere öncülük etmeyi ve başka denemeleri desteklemeyi umuyoruz. Umarız bizimle aynı fikirleri paylaşan herkesle bir araya gelebilir, özlem duyduğumuz interneti yaratabiliriz.

Henüz yorum yok

Yorum yazın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir