Kategoriler: Firefox OS Mobil

Mozilla Konum Hizmeti: Açık Kaynaklı ve Gizliliğe Saygılı

Cep telefonu ve tablet gibi taşınabilir cihazlarda sıkça kullanılan konum servisleri bugüne kadar kapalı kaynaklı ve ticari amaçlı hizmet veren Google, Apple veya Nokia gibi hizmet sağlayıcılar tarafından sunuluyordu. Mozilla tarafından 2013 yılından beri üzerinde çalışılan Mozilla Konum Hizmeti (MLS) ise tamamen açık kaynaklı ve veri kaynağı olarak kullanıcılarından besleniyor. Mozilla Konum Hizmeti’nin en büyük artısı, kapalı kaynaklı konum hizmeti sağlayıcılarının “gereğinden fazla” ve hassas verileri toplamasının aksine, sadece yeteri kadar veri toplaması ve veri toplarken veri kaynağına bu bilgileri paylaşmak isteyip istemediğini sorması.

Topluluk kaynaklı veri örneklerinin dağılımı (Şubat 2015)

Topluluk kaynaklı veri örneklerinin dağılımı (Şubat 2015)

Mozilla Konum Hizmeti, veri toplama işini Android tabanlı cihazlara kurulabilen Mozilla Stumbler uygulaması sayesinde yapıyor. Uygulama arka planda kablosuz ağ ve cep telefonu baz istasyonu taraması yaparak konum hizmetine bilgi topluyor. Daha sonra tüm kullanıcılardan gelen veriler dünya haritası üzerine yansıtılarak hangi noktalardan veri toplandığı bilgisine ulaşılabiliyor.

Mozilla Konum Hizmeti’nin amacı ne?

Temel amaç Firefox OS kullanıcıları için konum hizmeti sağlamak. Bir diğer amaç ise tüm açık kaynaklı projeler için bir konum veritabanı oluşturmak.

Kullanıcıların veri sağlamasıyla gelişecek bu hizmetin, zamanla ücretli ve kapalı kaynaklı olan konum bulma hizmetlerinin yerini alması öngörülüyor.

Mozilla Konum Hizmeti nereden, hangi verileri topluyor?

Mozilla Konum Hizmeti, Mozilla Stumbler uygulamasını kuran ve gönüllü olarak veri toplayan kullanıcılar aracılığıyla, gözlem yapan cihazın konumunu, etrafındaki kablosuz ağın MAC adresini (BSSID) ve gözlem saatini topluyor. Diğer ticari ve kapalı hizmetlerin aksine, kişisel verilerin toplanması kesinlikle söz konusu değil.

Evimdeki kablosuz ağımdan veri toplanmasını istemiyorsam…

Mozilla Konum Hizmeti için veri toplamayı sağlayan Mozilla Stumbler eklentisi, kablosuz bağlantı adının (SSID) sonunda “_nomap” yazan ağları dikkate almıyor. Benzer konum hizmetleri tarafından sağlanan bu kolaylık sayesinde, kablosuz ağın veri kaynağı olarak kullanılmasının önüne geçilebiliyor.

Mozilla Konum Hizmeti’ne nasıl veri sağlayabilirim?

Mozilla Konum Hizmeti logosuAçık kaynaklı Mozilla Konum Hizmeti’ne veri sağlamak çok kolay. Kendisi de açık kaynaklı olan uygulamayı Github, F-Droid ve Google Play sitelerinden indirip Mozilla Konum Hizmeti’ne veri sağlamaya başlayabilirsiniz. (Dilerseniz gönderdiğiniz veri miktarını diğer gönüllülerle yarıştırabilirsiniz!)

Toplanan verileri görebilir miyim?

Mozilla Konum Hizmeti için gönüllü kullanıcılar tarafından sağlanan veriler her gün güncellenerek dünya haritası üzerinde paylaşılıyor. Bunun yanı sıra kendi konum hizmetini sağlamak isteyenler için de tüm veriler ücretsiz olarak sunuluyor.

Henüz yorum yok

Yorum yazın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir