Kategoriler: Etkinlik

2012’de Mozilla

2012, Mozilla için inanılmaz bir yıl oldu. Harekete geçtik. Etkilemek istediğimiz alanları tespit etmekte müthiş bir çıkardık, odaklandık ve en iyi ürünlerimizi sunduk. 2012’de gurur duyacağımız pek çok şey yaptık. En sevdiklerimden bazıları şöyle…

Mozilla 2012 infografik

Masaüstünde kendimizi yeniden keşfettik. Hızlandık ve yükseldik. Performans ve bellek ekiplerimiz müthiş işler çıkardı. Web geliştiricileri için çok sayıda yeni araç hazırladık. Firefox eklentilerinin indirilme sayısı 3 milyarı geçti ve Firefox’la 89 dilde kullanıcılara ulaştık. Yakın zamanda duyurduğumuz SocialAPI ve Facebook Messenger entegrasyonu ile Web hızında evrilmeye devam ediyoruz. Bugünkü Firefox, bir yıl önceki Firefox’a kıyasla her açıdan daha başarılı. Bunu gerek resmî geri bildirim kanallarımızdan gerekse Firefox tişörtüyle gezerken yabancılardan aldığımız yorumlardan kolayca anlayabiliyoruz.

Android’te kullanıcılarımızı dinledik ve Firefox’u yeni baştan inşa ettik. Sonuç gerçekten şahane oldu. Tarayıcımızın performansı inanılmaz düzeyde ve bunu gerçekleştirmek için motorumuzun gücünden hiçbir fedakârlık yapmadık. Hatta performansımızı düşük güçlü ARMv6 aygıtlarda çalışacak şekilde iyileştirerek kitlemizi daha da genişledik. Kullanıcılarımız bu sürümdeki başarımızı, Google Play Store’da bizi her hafta sınıfının en iyisi yapan puanlarıyla kutluyorlar.

Firefox OS’in yarattığı heyecan ortada ve bir yıl içinde ulaştığımız nokta gerçekten olağanüstü. Firefox OS ekibi, iş ortaklarımızla birlikte dünyanın ilk Açık Web aygıtını geliştiriyor. Yürüdüğümüz yolda, mobil uygulamaların gücünü Açık Web’e kazandırmak için 30’a yakın Web API’ını duyurduk.

Son olarak, kullanıcı egemenliğinin ve Web’in savunucuları olarak sesimizi daha da gürleştirdik. Android için Firefox kullanıcılarının %19’u ve masaüstü kullanıcılarının %8’i Beni İzleme (Do Not Track) özelliğini etkinleştirerek, Web gizliliğinde kullanıcıların tercih hakkı istediğini tüm dünyaya kanıtladılar. ABD’deki SOPA tasarısına karşı düzenlediğimiz site karartma kampanyamız 30 milyondan fazla kişiye ulaştı. Kullanıcı ihtiyaçlarını ve Mozilla değerlerini yansıtmak için standart belirleyici, düzenleyici ve yasa koyucu gruplarla birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Ayrıca, 80’den fazla ülkede yüz binlerce katılımcıya ulaşan etkinlikler düzenlediğimiz WebMaker gibi projelerle Web vatandaşlarını harekete geçirdik ve onların gücüne güç kattık.

2013 için yolumuz belli, ama yolun sonuna ulaşmamız kolay olmayacak. Ulaştığımız gelişme hızını sürdürmemiz gerekiyor. Tarayıcılarımız da kullanıcılarımız gibi olgunlaşmak ve evrilmek zorunda. Bunu, tarayıcının neler yapabileceğini baştan tanımlayan SocialAPI gibi özelliklerle yapıyoruz. Firefox OS’e gelirsek, 2013 dünyanın sadece Web gücüyle çalışan gerçek bir cihazı eline alıp deneyebileceği yıl olacak. Pek çok kişi için bu cihaz, satın alabildikleri ilk akıllı telefon olacak. Tüm bunları gerçekleştirebilmek için, her Mozilla dostunun aramıza 10 kişi daha katması gerekiyor. Web denen bu şaşırtıcı, açık, saydam, güçlü ve esnek şeyi temel alan dünyayı inşa etmek için kitleleri hareket geçirmeyiz. Geliştiriciler, mühendisler, öğrenciler, sanatçılar, girişimciler… Hepinize ihtiyacımız var.

Johnathan Nightingale
Firefox Mühendislik Başkan Yardımcısı

Henüz yorum yok

Yorum yazın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir